Французите можат да направат палачинки со секаков фил – шунка, сирење, печурки, или овошни плодови. Рецептот за тестото е едноставен – брашно, јајца и млеко.
Производи:
125 гр. Брашно;
160 мл. млеко;
160 мл. вода;
3 јајца;
3 лажици стопен путер;
2 чајни лажици шеќер;
Малку сол;
Грутка масло за подмачкување на тавата и на самите палачинки;
Банани по вкус;
Растопеното чоколадо по вкус.
Подготовка: Постепено ставете го брашното, млекото и водата и постојано мешајте со миксер на мала брзина или со рачна мешалка, додека да постигнете хомогена смеса. Измутете ги јајцата и додадете ги во тестото. Потоа ставете шеќер, сол и стопен путер. Оставете го тестото да отстои 30 минути. Загрејте ја тавата, намачкајте ја нежно со масло и ставете од тестото тенок слој и пржете по 1-1.5 минути од секоја страна. Послужете со парчиња банани и со растопено чоколадо.