6 C
Skopje
петок, декември 8, 2023
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Први и многу важни симптоми на мозочен удар: Никогаш не ги игнорирајте

  Веројатно мислевте дека мозочниот удар е состојба која ги погодува само возрасните, но лекарите велат дека може да му се случи на секого, на која било возраст. Еве што треба да знаете за раните знаци и симптоми, дури и ако сте млади:

  1. Заматен вид или краткотрајно губење на видот

  Мозочниот удар може да доведе до губење на видот, заматување или дури и губење на видот на едното или двете очи. 44% од луѓето кои претрпеле мозочен удар велат дека губењето на видот е тежок симптом.

  2. Ненадејна главоболка и вртоглавица

  Според Дејвид Шуман од Универзитетот за неврологија, вртоглавицата е јасен знак за мозочен удар кај жени под 45 години. Ако одеднаш почувствувате вртоглавица, побарајте лекарска помош и тестирајте.

  3. Некохерентен говор

  Најраниот знак за мозочен удар е кога ќе почнете да зборувате за неповрзани работи. На почетокот, ова се мали заблуди за времето, времето или датумот. На основните прашања (на пример, колку е 3 * 3), ако одговорот е погрешен, имате збунето однесување или губење на говорните вештини – сето ова зборува за можен удар.

  4. Ненадејна слабост во долните екстремитети

  Ненадејна слабост, пецкање во рацете или нозете може да биде силен знак за мозочен удар. Ова може да доведе до парализа или колапс. Во повеќето случаи, парализата е поврзана со мозокот, кој страда од мозочен удар. Најдобро е да ги истегнете рацете до 10 секунди, па ако едната рака падне, тогаш тоа е знак за мускулна слабост.

  5. Болка на едната страна од лицето

  Болката не е вообичаен симптом на мозочен удар, но доколку почувствувате ненадејна болка во нозете или особено на едната страна од лицето, тогаш знакот е очигледен.

  6. Главоболка и мигрена

  Тешката главоболка е чест показател за мозочен удар. Истражувањата покажуваат дека од 588 волонтери кои доживеале тешки главоболки од мозочен удар, повеќето биле млади со чести мигрени. Исто така, се покажа дека почесто ги погодува жените отколку мажите.

  7. Парализа на лицето

  Ако вашето лице е половина парализирано, ова е показател дека имате мозочен удар.

  8. Исцрпеност

  Студиите исто така покажуваат дека жените имаат поголема веројатност да доживеат замор, збунетост, дезориентација и исцрпеност кај засегнатите.

  9. Икање

  Овој предупредувачки знак ги погодува главно жените и може да доведе до ненадејни, постојани икање. Ова е поради мозочниот удар кој го напаѓа респираторниот центар во мозокот.

  10. Скратен здив и треперење

  Може да почувствувате ненадејно отежнато дишење и отежнато дишење. Ова укажува на срцева аритмија поради недостаток на кислород.

  Иако овој симптом е главно присутен кај жените, ова е уште еден показател што не треба да се игнорира. За да избегнете мозочен удар, важно е да водите здрав живот, да бидете физички активни и редовно да одмарате.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.