6 C
Skopje
недела, септември 24, 2023
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Поучна приказна: Колку навистина вредиме?

  Џони Линго бил многу згоден дечко и способен трговец. Што и да купувал или продавал остварувал добра заработка. Живеел на остров на кој било обичај жените да се купуваат со крави.

  Пристојна жена можела да се купи за 3 или 4 крави, а за 5 – исклучителна.

  Еден ден Џони објавил дека сака да се ожени со Махана. Таа немала никакви вредности ниту углед во очите на другите островјани. Нејзиниот татко кон неа се однесувал како таа да е некој фамилијарен отпад. Велел дека во главата има слама и дека би ја дал за една слаба крава само за да се отараси од неа.

  Кога селаните чуле дека Џони планира да се ожени со неа, мислеле дека тоа е можеби поради тоа што може да ја земе бесплатно. Бил многу убав и популарен, па би можел да ја добие секоја девојка на островот. Тоа што ја сакал Махана немало никаква смисла.

  Дошол денот за тргување. Махана била многу исплашена, збунета и посрамена, па не сакала дури ни да излезе од својата колиба. Моки, таткото на Махана за неа побарал 3 крави. Кога собраните селани ја чуле неговата висока цена, сите почнале гласно да се смеат. Ништо посмешно не чуле во животот.

  Но, Џони ги смирил селаните и рекол: „Да ти дадам 3 крави за жена е многу, но недоволно за мојата Махана. Ти давам 8 крави за Махана“.

  Сите останале без здив. Моки од изненадување скоро паднал од столицата. Никој никогаш во историјата на овој остров не дал 8 крави. Зошто Џони би направил нешто такво кога можел да ја добие и бесплатно? Селаните мислеле дека Џони е суетен и сака сите да знаат дека тој е првиот и единствен кој дал повеќе крави за жена од останатите.

  Конечно дошла и свадбата, после која Џони и Махана веднаш го напуштиле островот и заминале на подолг меден месец. Се вратиле после неколку месеци. Стариот трговец во нивната колиба донел подарок за Махана кој Џони го нарачал.

  На старецот му застанал здивот од она што го видел. Тука била Махана. Но, таа повеќе не била срамежлива, грда и запуштена како Махана од татковата колиба. Сега била исклучително убава. Се смеела и зборувала мило. Во нејзината сјајна долга коса имало прекрасен црвен цвет. Во нејзиниот чист црвен фустан личела на кралица.

  Кога отишла Махана по вода трговецот прашал: „Што се случи со Махана?“

  „Тоа е заради кравите“ – одговорил Џони.

  „Заради кравите?“ – зачудено прашал трговецот. „Како мислиш заради кравите?“

  „Можете ли да замислите“, почнал да одговара Џони, „како се чувствува една жена која ја продаваат за една или две крави кога знае дека за некоја друга се даваат по 4 или 5. Такво нешто не можев да ѝ направам на мојата Махана.

  Сакав таа да биде жена која вреди за 8 крави и затоа за неа дадов 8 крави. Најважно е каква вредност има жената во сопствените очи“ – продолжил Џони.

  Во колибата на нејзиниот татко Махана немала никаква вредност. Сега знае дека вреди повеќе од секоја жена на островот. Кога човек се чувствува дека вреди за 8 крави, тогаш може и да биде човек кој вреди за 8 крави.

  Потребно било Џони да ѝ ја подари својата љубов на Махана за таа да ја сфати нејзината сопствена вредност. Секој од нас вреди „8 крави“ ако има љубов во себе.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.