6 C
Skopje
петок, јуни 21, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Постојани шанси за вработување во македонските компании кои се дел од Групацијата Балфин

  Една од најголемите приватни инвестициски групации во Југоисточна Европа, „Балфин“, во моментот во Македонија е присутна со две големи компании – „Нептун“ и „Ист гејт“. Станува збор за две претпријатија од различен калибар – „Нептун“, кој работи во сферата на продажба на бела техника и електроника, и „Ист гејт“, во полето на градежништвото, односно на изградбата на мултифунционалниот комплекс во Скопје, кој ќе го носи истото име. Но, овие две компании како дел од големото семејство „Балфин“, кое брои повеќе од 5.000 вработени во девет земји, делат иста филозофија во однос на третманот, шансите за раст и вложувањето во вработените, информираат од „Нептун“.

  „Нептун“ во моментот има 417 вработени, а генералниот директор, Горан Цветинов, посочува дека бројот расте со динамика од 10 отсто годишно како резултат на отворањето нови продажни салони, зголемување на обемот на работа и воведувањето нови услуги.

  „Секоја година планираме и инвестираме во обука и развој на вработените. На годишно ниво се определува план за обуки и програма за развој во согласност со потребите на компанијата, промените во околината и новитетите во работењето. Плановите и програмите за развој се однесуваат на новите и на постојните вработени и се приспособени на хиерархиските нивоа, секторот и природата на работата. Компанијата се грижи вработените на сите нивоа да бидат запознаени со новините во соодветната област“, објаснува Цветинов и дополнува дека најдобрите вработени, кои покажуваат извонредни резултати и желба за напредок, се вклучуваат во посебна програма за управување со таленти во организацијата.

  Шанси за домашни компании и работници

  Ана Костовска, која е менаџер за човечки ресурси во „Нептун“, се вработила во компанијата во 2015 година. Посочува дека менаџментот инвестира во своите вработени со обуки што се важни и директно поврзани со успех во работата.

  „Се организираат и обуки што придонесуваат за личен развој на вработените. Дополнително, при отворање слободни позиции предност им се дава на вработените во „Нептун“, што е позитивен индикатор за опциите за унапредување во рамките на компанијата“, вели Костовска.

  Администраторот за продажба во „Нептун“, Мирјана Младеновска, е вработена во компанијата од 2005 година и досега имала многу шанси за раст и развој.

  „Нептун“ инвестира во своите вработени, но не секој ја користи таа шанса. Напредок има онаму каде што има и обострана соработка и желба за тоа“, додава таа.

  Горан Цветинов надополнува дека секоја апликација што доаѓа во „Нептун“, без разлика дали се работи за пријава на оглас или отворена пријава за вработување, внимателно се разгледува.

  „Апликантите што ги задоволуваат нашите критериуми се повикуваат на интервју или тестирање за да се оценат во согласност со нашите дефинирани критериуми. Кандидатите што успешно го поминуваат прелиминарното интервју, се земаат предвид за следната слободна позиција“, појаснува Цветинов.

  Соработка со образовни институции

  „Нептун“ има воспоставено и релација со повеќе образовни институции во Македонија, со цел да се идентификуваат и привлекуваат студенти што би можеле да се вклучат во програмите за развој на вработени.

  „На овој начин ќе поттикнеме вработување и развој на апсолвенти или штотуку дипломирани кандидати, а секако останува и можноста за воведување студентска пракса во компанијата“, вели Цветинов и додава дека воедно имаат континуирана соработка со Економскиот факултет при Љубљанскиот универзитет, каде што редовно праќаат вработени на доусовршување во разни области.

  Компанијата „Ист гејт“ е релативно нова и брои 15 вработени. Но, како и кај сите компании што се дел од „Балфин“, главен фокус е вложување во општеството во кое функционираат. Поради тоа, во моментот тече постапка за аплицирање на македонски претпријатија кои би биле ангажирани за изградба на мултифункционалниот комплекс со истото име, „Ист гејт“.

  „Јавно го промовираме системот за е-набавки на „Ист гејт“. Сите компании имаат можност да се регистрираат во системот за да може да ги следат сите повици и тендери, а нивните пријави и понуди се истовремено достапни до акционерите и одговорните инволвирани во процесот на набавки во компанијата. Ова ќе биде принципот на функционирање и понатаму при изградба на комплексот. Не само поради ефикасноста, туку поради вредностите што ги промовираме како компанија: транспарентност, непристрастност и фер третман на сите подизведувачи при процесот на избор на партнери“, објаснува Игор Давков, извршен директор на „Ист гејт“.

  Овие две компании како дел од семејството на „Балфин“ работат според принципите на големата инвестициска групација со седиште во Тирана. Идејата е да се стави акцент на вработените, на нивниот раст и развој знаејќи дека токму луѓето се тие што ја прават една компанија навистина голема и успешна.

  „Балфин“ е една од најголемите приватни инвестициски групации во регионот, која е позната по своите инвестиции во трговски центри, резиденцијални и комерцијални објекти, туристички проекти, како што Green Coast Resort и Vala Mar Residences, активности во модната и во рударската индустрија, како и во сферата на малопродажбата со „Нептун“, „Џамбо“, SPAR и други.

  (ПР-текст)

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.