6 C
Skopje
сабота, јануари 18, 2025
More

    ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

    Полудевме по овој МЕШЕН леб – навечер мешам во тавчето, а наутро само печам! Прекрасно вкусно

    Фантастичен рецепт за исклучително едноставен домашен леб без месење. Вечерта промешајте и наутро само ставете го плехот во рерна.

    Толку лесно, а резултатот е како пекара! Еве го рецептот за највкусниот домашен мешан леб:

    Производи: 3 шолји (1 чаша = 250 ml) обично брашно (1 чаша може да се замени со грашок или спелно брашно); 1 лажица путер; 1,5 шолји млака вода; 1 лажичка сув квасец; 1 лажичка семки со вкус; 1 лажичка ленено семе; 1 лажичка сол;

    Подготовка: Во сад се додаваат брашното, сувиот квасец, семките, меленото ленено семе, солта, маслото и млаката вода.

    Измешајте тенко тесто, покријте го и оставете да стаса преку ноќ (8-12 часа). Најдобро е тестото да се направи навечер, а лебот да се пече наутро или да се измеша тестото наутро и да се пече навечер.

    Кога тестото ќе нарасне, тавата за печење намачкајте ја со масло.

    Нараснатото тесто префрлете го внатре, посипете со семки и печете под капак на 230 степени половина час. Садот за печење може да биде кој било, особено со капак и може да се внесе во рерната.

    Од ова тесто можете да подготвите и други тестенини. Откако ќе истече времето за печење, отворете ја вратата и печете уште 15 минути во отворена рерна.

    Измешан леб. Главната работа е лебот да има крцкава кора. Оставете да се излади и исечкајте. крцкав домашен леб Лебот е навистина одличен, ако го оставите уште малку во рерна ќе добие кафена кора. Од вас зависи како ќе преферирате леб.

    Ви посакуваме добар апетит!

    Последни објави

    АКТУЕЛНО

    Stay in touch

    To be updated with all the latest news, offers and special announcements.