„Ти си она што јадеш“ е стара поговорка. Храната во голема мерка влијае на нашето здравје, работата на хормоните и на сексуалната желба и репродуктивната функција.

Одредени намирници може да доведат во еректилна дисфункција, но и намалување на либидото кај жените.

Алкохол

Тој може позитивно да влијае на самодовербата, но негативно влијае на сексуалната способност и „настап“. Алкохолот го намалува нивото на тестостеронот и влијае на сексуалната желба.

Бело брашно

Процесуирната храна и белото брашно не содржат скоро никакви нутритивни вредности и од нив се истиснати сите потребни витамини и минерали. На пример, белото брашно содржи три четвртни помалку цинк кој е потребен за нормално функционирање на организамот. Конзумирање на бело брашно може да доведе со изнсулинска резистенција и евентуално дијабетес кој го зголемува ризикот од срцеви болести и еректилни дисфункција.

Цвекло

Едно цвекло пред вежбање може да ја подобри функција на мускулите, но не е идеално за сексуална функција.

Боровници, јагоди, малини, капини

Ова овошје содржи големи количини пестициди кои имитираат естроген и на тој начин негативно влијае на сексуалната желба.

Флаширна вода

Постојат многу причини зошто треба да се избегнува флаширна вода, но супстанците најдени во пластичните шишиња се најголем виновник за здравствени тегоби.