6 C
Skopje
сабота, април 20, 2024
More

    ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

    Пекарка откри шокантни работи: Еве што навистина јадете, не можам да молчам повеќе!

    Романтични вечери во скапи ресторани или студентски појадок во пекари може да бидат опасно одвратни за вас по овој текст, со оглед дека одредена Милана ја откри застрашувачката вистина што се случува во кујните на овие простории.

    Имено, Милана и нејзиното поранешно момче работеле долго време како готвачи, односно пекари во рестораните во Белград и Панчево, каде нашле неверојатни услови во кои се прават специјалитети.

    Таа рече дека не е невообичаено редовно да се борат со лебарки и стаорци на места каде што се подготвува храна и дека сопствениците на овие објекти не се грижат за хигиенските услови сè додека нивната продажба се одвива добро.

    Милана го сподели своето искуство со студенти од сите белградски универзитети, кои се пожалија на квалитетот на храната во кантините и сакаше да ги приближи до тоа зошто е тоа така.

    „Јас до сега молчев трпеливо, но не можам, морам да коментирам за нешто што е поврзано со оваа критика на кантината. Имав задоволство да работам во пекари подолг период од мојот живот, а приближно во исто време (сето тоа беше пред 3-4-5 години), моето поранешно момче работеше во неколку ресторани како готвач. Тој и јас избегавме од таа индустрија без оглед, и еве зошто:

    Тие буреци од 100 динари и пици од 120 што ги купувате во пекарницата, најмногу се произведуваат во простории каде лебарките лазат буквално во рој, а глувчиња, па дури и стаорец трчаат наваму натаму.

    Работев во пекарница каде почнуваш да правиш сендвичи (оние убави и слични сендвичи во целофан кои чинат над 100 динари) и ако некој клиент влезе и треба да ги оставите тие полу-подготвени сендвичи 5 минути, кога ќе се вратите, околу 10 лебарки веќе ги лазат.

    Она што е направено во таква ситуација е да ги распрснете лебарките со рака, да го завршите сендвичот и убаво да го завиткате во целофан. Секој леб, кифла и што било друго што паѓа на подот, уредно се враќаат на полицата. Тие пици со печурки никогаш не се мијат пред употреба (и се прашував зошто сите девојки кои работат во пекарницата имаат црни нокти – не, таа нечистотија не може да се измие).

    Работев во четири пекари во Панчево, во три ситуацијата беше ваква, само во една беа пристојни хигиенски услови. И знаете зошто? Бидејќи тие имаа мало производство, само неколку кеси брашно. Онаму каде има многу брашно, има лебарки и стаорци, а дезинсекцијата и дератизацијата не помагаат многу.

    (Секогаш се сеќавам на еден постар пекар од Лесковац кога рече дека наутро нашол „стаорец како одел на тестото како човек.“ Кога го прашав дали насекаде е така, тој рече „да, апсолутно, во 100% од местата каде што работев“). , а човекот требаше да замине во пензија).

    Мислев дека е подобро во рестораните, особено во Белград, но не. Моето момче работеше во ексклузивен ресторан и се сеќавам кога се јавив и кога беше вознемирен и рече дека седнал да запали цигара затоа што бил многу вознемирен од погледот на три стаорци кои одеднаш трчале низ кујната. (Дотогаш, тие се појавуваа индивидуално).

    Работел во некои други ресторани, од кои едниот имал традиција од околу 30 години. Тој ме советуваше од дното на моето срце никогаш да не јадам таму, затоа што храната се чува на несоодветен начин (излупените компири се во вода во фрижидер 2 дена, ништо не треба да се фрла за да не го фрли газдата во трошок), служат сувомеснати производи со истечен рок и сл.

    Затоа, мислам дека бев доволно живописена. Јас не работев во кујната на студентската кантина, ниту знам некој што работел, но мојот поранешен беше кратко заменет во кујната на „Детска радост“ (предучилишни установи) и таму се било по стандарди.

    Сега, кога одите во ресторан и готвачот подготвува оброк за вас двајца или тројца, секако тој ќе камуфлира сè, ќе го спакува во порцеланска чинија и ќе ви земе 40 евра (30, 20 – колку и да се веќе, веќе не сум јадела во ресторан долго време).

    Размислете за колку студенти се готви во кантината, така што следниот пат кога ќе наидете на јаболко што е презреано или скапано внатре, размислете дали е рационално да очекувате да не се случи тоа. Запомнете ја приказната за сендвичот и лебарката кога влегувате во пекарницата, заврши девојката.

    Latest Posts

    АКТУЕЛНО

    Stay in touch

    To be updated with all the latest news, offers and special announcements.