Вкусното месо кое не бара посебни трошоци и кулинарски вештини е откритие за секоја домаќинка.




Ни стана толку вообичаено да се пржи, пече и готви храна што целосно заборавивме на традиционалниот начин на подготовка на месо. Што може да биде подобро од пршута, пастрма? Само суво месо, кое понекогаш е покорисно и повкусно од колбасите и пушените производи.




Денес ќе ви кажеме за едноставен начин за подготовка на говедско месо.
Испадна дека е многу вкусна закуска за само 3 дена, многу слична на италијанската брешала. Само наместо вино ќе користиме друга состојка.




Говедско отсечено дома
СОСТОЈКИТЕ




1 кг говедско филе
150 мл вотка/коњак
100 гр сол
100 гр шеќер
1 лажиче. црн пипер
3 лажици сончогледово масло




ПОДГОТОВКА
Исплакнете го месото. Отстранете ги сите вени и маснотии.




Земете пластична кеса и истурете сол, шеќер, бибер, вотка/коњак и масло. Добро измешајте ја маринадата.




Сега ставете го говедското месо и цврсто врзете ја кесата. Протресете го така што маринадата го покрива целото месо. Пакетот ставете го во фрижидер 3 дена.




Извадете го месото од фрижидер. Важно: не го плакнете, само избришете го со хартиена крпа. Оставете малку да се исуши и уживајте во вкусот!




Испадна добро, многу вкусно месо! Патем, наместо вотка, можете да користите коњак (само квалитетен). Така месото ќе испадне уште позачинето и со благ дрвенест вкус. Едноставно неверојатен деликатес може да се добие за само 3 дена.




Доколку ви се допадна рецептот, споделете го со вашите пријатели на социјалните мрежи.