6 C
Skopje
петок, февруари 7, 2025
spot_img

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

Откако го знам ова, повеќе не купувам мезе од продавница – само месото го истурам во вотка или коњак, чекам 3 дена и готово

Вкусното месо кое не бара посебни трошоци и кулинарски вештини е откритие за секоја домаќинка.

Ни стана толку вообичаено да се пржи, пече и готви храна што целосно заборавивме на традиционалниот начин на подготовка на месо. Што може да биде подобро од пршута, пастрма? Само суво месо, кое понекогаш е покорисно и повкусно од колбасите и пушените производи.

Денес ќе ви кажеме за едноставен начин за подготовка на говедско месо.
Испадна дека е многу вкусна закуска за само 3 дена, многу слична на италијанската брешала. Само наместо вино ќе користиме друга состојка.

Говедско отсечено дома
СОСТОЈКИТЕ

1 кг говедско филе
150 мл вотка/коњак
100 гр сол
100 гр шеќер
1 лажиче. црн пипер
3 лажици сончогледово масло

ПОДГОТОВКА

Исплакнете го месото. Отстранете ги сите вени и маснотии.

Земете пластична кеса и истурете сол, шеќер, бибер, вотка/коњак и масло. Добро измешајте ја маринадата.

Сега ставете го говедското месо и цврсто врзете ја кесата. Протресете го така што маринадата го покрива целото месо. Пакетот ставете го во фрижидер 3 дена.

Извадете го месото од фрижидер. Важно: не го плакнете, само избришете го со хартиена крпа. Оставете малку да се исуши и уживајте во вкусот!

Испадна добро, многу вкусно месо! Патем, наместо вотка, можете да користите коњак (само квалитетен). Така месото ќе испадне уште позачинето и со благ дрвенест вкус. Едноставно неверојатен деликатес може да се добие за само 3 дена.

Доколку ви се допадна рецептот, споделете го со вашите пријатели на социјалните мрежи.

Последни објави

АКТУЕЛНО

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.