6 C
Skopje
понеделник, декември 4, 2023
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Одредбите од законот за плати на судиите ќе се најдат пред Уставниот суд

  Здружението на судиите на последната седница задолжило работна група да изготви иницијатива до Уставниот суд на РМ за одредби од законот за плати на судиите како и да подготви предлог законски измени на законот за плати на судиите. Според информациите на „Макфакс“, иницијативата е за замзрнување на коефициентот за пресметување на платите. Работната група треба да предложи и законски измени за платите на судиите.

  Моментално судиите подготвуваат тужби за неисплатените додатоци, а поднесени биле и првите опомени. Здружението предлага измени на Законот за платите на судиите, кои се однесуваат на основицата за пресметување на плата на судиите. „Макфакс“ дознава дека веќе била донесена првостепена одлука на суд во Тетово во корист на судијата, а постапката е пред Апелациониот суд во Гостивар.

  Работната група на Здружението заклучила и дека во согласност со Законот и другите подзаконски акти, Судско-буџетскиот совет бил должен да врши исплата на додатоците на плата и за преостанатите месеци од кога се стапени во сила актите. Судиите своите права за заостанатите месеци можат да ги остварат преку поднесување тужби.

  Судскиот-буџетски совет, чиј претседател е првиот човек на Судскиот совет, Зоран Караџовски, објасни дека исплатата на додатоците зависи од кондицијата на судскиот буџет и парите кои државата ги издвојува за исплата на овие додатоци и на судиите и на судската администрација.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.