6 C
Skopje
недела, јуни 23, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Оваа подземна стаклена градина чини скоро 250 евра, ќе ве воодушеви со зеленчук во текот на целата година

  Нашите познати оранжерии се минато. Веќе постои уште еден поефикасен метод кој заштедува многу топлина и влага.

  Тоа се оранжериите што се прават 2-2,5 метри под земја – во ров. Овој метод се користи во Јужна Америка од пред 20 години. Како ви звучи целогодишното градинарство по цена од неколку стотини лева?

  Подземна стаклена градина. Така, можете само да излезете и да соберете зелена салата, домати или други производи во секое време – без патување во самопослуга – и да знаете дека вашата храна е свежа. Луѓето го прават тоа во овие подземни градини.

  Вака се создаваат?

  Во основа, тоа е јама ископана во земјата во близина на вашата куќа. Најдобар стил е веројатно правоаголната форма на јама во форма на соба.

  Полесно е да се стави покрив на таква структура. Се копаат неколку метри, па во нив се прават патеки и површини за поединечните култури.

  Некои луѓе исто така ставаат во камин. Ова има две функции. Една од нив е дека ако некогаш треба да ја загреат својата стаклена градина, можат да согорат дрва во неа.

  Но, друга употреба е летото кога станува навистина жешко – каминот делува како отвор за проветрување со тоа што го пушта топлиот воздух низ оџакот.

  На врвот на стаклена градина, луѓето ставаат мала скала и врата за да влезат (или повеќе од една врата што исто така може да овозможи проток на воздух). Потоа прават едноставна покривна рамка и врз неа закачуваат проѕирни полиетиленски листови за да ја задржат светлината и топлината внатре.

  Пластично (или друго) буре се поставува како резервоар за вода. Се спушта црево за да се наполни бурето. Друго црево излегува да ги напои посевите.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.