6 C
Skopje
понеделник, мај 20, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Никогаш не креваjте на бројот со првите три цифри, ќе платите голема сметка

  Последниве недели има нов бран на измами со импулсен телефон – ве повикува непознат број од земја со непознат код. Бидете особено внимателни со броевите што почнуваат со +248 и +256 – не го прифаќајте или враќајте повикот, бидејќи сметката може да ви се зголеми за 100-150 евра.

  Целта на измамниците е да го закачат телефонот, а најчесто жртви се деца и пензионери, кои брзаат да земат без да гледаат каде ги бараат. Дури и ако не добијат одговор или не го вратат повикот, измамниците може да испратат порака со линк. При кликнување на врската, паметниот телефон паѓа во платен сообраќај и месечната сметка на неговиот сопственик опасно ќе се зголеми.

  Во 2020 година, мобилни оператори на целиот балкан ги открија овие измами со кодови од Мали, а на почетокот на 2021 година – од Малдиви. Измамниците бараат земји каде властите бавно реагираат и имаат неколку месеци пред да бидат блокирани, велат експертите.

  Сите мобилни оператори кај нас вршат постојан мониторинг за ваков тип на повици, поседувајќи посебен софтвер за нивно блокирање. Но, тие ги советуваат и претплатниците да внимаваат – да не одговараат или да не враќаат на повици на непознати броеви со сомнителни шифри и да пријават.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.