6 C
Skopje
понеделник, мај 20, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Можат ли змиите да се качуваат по фасади и олуци и така да влегуваат во домовите

  Со доаѓањето на топлите денови змиите излегуваат од зимските засолништа и одат во потрага за партнер и храна.

  Нивната активност најнапред зависи од температурата на околината, затоа преку ден често може да се видат како се сончаат на отворени и сончеви површини.

  Змиите брзо се движат по рапави површини, бидејќи по мазните површини им се лизга. Мускулите кои змијата ги користи за движење , всушност им служат како потпора.

  Змиите со мала или средна величина најчесто ги гледаме како се движат така што со телото се лизгаат нанапред. За да можат да се движат подлогата мора да биде рапава.

  Големите змии се движат како гасениците. Таквото движење е бавно и бара многу енергија.

  По сите изречени предупредувања немојте да се изненадите доколку отворите прозор без заштитна мрежа и змија да ви дојде на посета. Внимателност никогаш доста.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.