6 C
Skopje
петок, февруари 23, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Мистериозниот камен во западните Родопи, чија магична моќ останува нерешена

  Високо, некаде во западните Родопи, една жена тргна по тежок пат.

  Илјадници луѓе ги следат нејзините стапки, надевајќи се дека ќе најдат лек. Нивната последна станица е мистериозниот камен, чија магична моќ останува нерешена до ден-денес.

  Крибул е малото село на голема надеж. Населбата со години е позната по месноста „Скрибина“ и по каменот. Легендите велат дека тој ги лекува сите болести ако веруваме доволно силно. Тоа и се случи на Јулија Земеделска.

  Пред 10 години тешко се разболел и преживеал благодарение на карпестиот лак. Тогаш 74-годишната жена дава завет – да им помага на луѓето додека е жива.

  Баба Јулија веќе 10 години е на тешкиот пат на исцелување и секојдневно ја презема болката на стотици луѓе.
  „Јас не лекувам луѓе. Само им ставив куршум и ги водам до каменот. Верата ги лекува.

  Не сум повисоко од докторката“, рече Земеделска на репортерката на Бугарија ON AIR, Михаела Карабелова. Секое утро старицата оди кај каменот. Таа до неодамна ги пешачеше 6-те километри од својот дом до карпестиот масив сама или на магаре. Но, тежината на годините ја принудува да стигне до мистичното место со џип.

  Сама, со торба во рака, баба Јулија се пробива низ густата шума распослана со облека. Секој од нив симболично носи дел од болката на стотиците луѓе кои отишле да бараат исцеление од каменот.

  Само кога човек ќе се исполни со силна вера, чудата почнуваат да се случуваат, тврди исцелителот. Таа вели и дека низ годините била сведок на работи кои самата не може да ги објасни. И зборувајте со почит кон змијата – чуварот на каменот.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.