6 C
Skopje
петок, јуни 21, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Мислевте дека постапувате правилно – овие работи не ги правете на погреб, затоа што се голем грев

  Во современо време неретко се случува на православните гробишта да се направи некој непотребен обичај.

  Должноста на христијаните налага во молитвите да се присетуваат на покојните, да се молат на Бога за покој на нивната душа, да палат свеќи, да подигаат споменици, како и обележја на гробовите и гробовите на покојните постојано да се одржуваат нивните гробови уредни и чисти.

  Но, некои работи одат во крајност, на гробовите се подигаат скапоцени споменици, кои повеќе наликуваат на викендици, во кои има се што има еден дом – фрижидер, телевизор, кревет.

  Ова е страшен обичај кој црквата не го одобрува!

  Споменикот треба да биде скромен со христијански обележја во облик на крст.Многу е поважно да се присетуваме на покојните во молитвите и да правиме добри дела за спокој на нивната душа.

  Што се однесува до црквата при поогреб најважно е житото, винотот и самиот чин. Меѓутоа во нашите краишта се прават обичаи спротивни од црквата и многу е тешко сето тоа да се промени, бидејќи тие обичаи се присутни со векови.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.