6 C
Skopje
понеделник, април 15, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Министерството за екологија ќе ја презентира предлог-програмата за унапредување на животната средина

  Владата на Република Македонија денеска ќе ја одржи 115-та седница на чии дневен ред се повеќе точки.

  На предлог на Агенција за млади и спорт владата, како што посочија од владината прес-служба ќе ја разгледа Предлог-програмата за развој на спорт и млади за 2019 година, како и Предлог-програмата за распределба на средства од игри на среќа и забавни игри за 2019 година за финансирање на националните спортски федерации и проекти на Агенцијата за млади и спорт за унапредување на спортот во Република Македонија.

  На седницата владата ќе се произнесе и за годишната програма со Финансиски план за 2019 година, на Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони, со Предлог-одлука, како и годишната програма за работење на Агенција за планирање на просторот во 2019 година.

  На дневен ред на денешната седница, се вели во соопштението на Владата, Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот ќе ја презентира Предлог-програмата за промоција и поддршка на туризмот за 2019 година, а Агенција за поттикнување на развојот на земјоделството финансискиот и годишниот план за работа на Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството за 2019 година.

  На денешната седница на Владата на РМ, на дневен ред се и информациите за проектот за самовработување со кредитирање, проектот кредитирање на правни субјекти за отворање на нови работни места, проектот за самовработување со кредитирање за млади лица до 29 години и проектот кредитирање на правни субјекти за отворање на нови работни места за млади лица до 29 години со предлог одлука за изменување на одлуката за формирање на Управен одбор на проектот – самовработување со кредитирање и проектот – кредитирање на правни субјекти (микро и мали претпријатија) за отворање на нови работни места, на Агенцијата за вработување на Република Македонија.

  Министерството за животна средина и просторно планирање, велат од Владата на оваа седница ќе ги презентира предлог-годишната програма за заштита на природата за 2019 година, предлог-програмата за унапредување на животната средина за 2019 година, и предлог-годишна програма за финансирање на изработка на просторен план на Република Македонија за 2019 година.

  На оваа седница Владата ќе се произнесе и за предлог – програмата за конкурентност, иновации и претприемништво за 2019 година, на Министерство за економија, како и информацијата во врска со донесување на програма за промоција на обновливи извори на енергија и поттикнување на енергетска ефикасност во домаќинствата за 2019 година, со предлог-програма, и предлог-програма за развој на туризмот на Република Македонија за 2019 година. На денешната седница, меѓу другото, Министерството за правда треба да го презентира и предлог-законот за слободен пристап до информации од јавен карактер.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.