6 C
Skopje
недела, февруари 25, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Луѓето со оваа големина на стапалото живеат најдолго

  Научниците од Универзитетот во Кембриџ открија интересна врска помеѓу големината на стапалата и тоа колку долго човек теоретски живее.

  Големината на стапалото делумно влијае на тоа колку долго живее човекот. Врската ја откри научникот Џим Хоџ од Универзитетот Кембриџ. Тој го спроведувал експериментот две години.

  За тоа време, Хоџ анализирал над 3.000 смртни случаи. Научникот се интересирал за големината на стапалата на луѓето кои живеат подолго и дали има некаква врска помеѓу стапалата и животниот век.

  Се покажа дека жените со големина на 38-то стапало и мажите со 42-та големина живееле најдолго. Во просек, тие можат да живеат до 84-тиот и 82-от роденден, соодветно.

  Хоџ заклучил дека најлошите големини за женско стапало се 35 и 42. Сопствениците на премали и преголеми стапала, во просек, умираат на возраст од 67-69 години. Барем оние кои се проучувани во експериментот.

  За машко стапало „идеален“ е големината 42. А најлоши се големината на 38-та и 45-та нога.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.