6 C
Skopje
недела, април 14, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Луѓето се оставени да умрат бидејќи здравјето е трговија

  Компаниите треба да заработат пари. Ова е нивната цел на создавање. Случајно и не и болниците се трговци. Неуспешно!

  Како се тргува со животот? Како да се направи профит за операција на болно дете, како да се формулира профитот од спасување на родилка или млад човек повреден во сообраќајна несреќа.

  Секој ден, лекарите кои полагаат заклетва на Хипократ дека ќе спасат животи мора прво да седнат и да ги пресметаат приходите и трошоците за живот… ..ако трошоците ги надминуваат приходите на клиничкиот пат, дали да го насочат човекот на друго место, ништо што едвај го задржува неговиот живот во забите! А системот не им простува на милосрдните. Секоја НЕЛЕГАЛНА укажана медицинска помош води до банкрот, а истите лекари остануваат без работа. Причина за многу тажни мисли… да спасиш живот или да си ја спасиш платата и работата? И се заколнуваат!

  Фондот за здравствено осигурување и инспекторатот, ги делат парите, почнувајќи од самите себе – службени автомобили, клима уреди, згради, возачи, што и да остане – за болните. Ако остане….

  Кога бев дете, на паѓање од врвот на една планина наесен паднав и ги исчашив ногата и скинав тетивата. Во најблиското селото, каде што престојувавме, имаше болничар и медицинска сестра. Се грижеа, помагаа, имаше секакви лекови, лекови против болки, завои. Брзата помош пристигнала еден час подоцна. Пред една година соседот беше повреден во тешка сообраќајна несреќа, а соседите повикаа брза помош – во центарот на главниот град. Дојде за час и половина, бидејќи случајот не беше итен, можеше да почекаш. Додека девојката врескаше, а ние се прашувавме што да правиме. Замислувам да беше во тоа село, не смее никаде во селата да има здравствена служба.

  Луѓето се оставени да умираат и да страдаат, затоа што ЗДРАВЈЕТО Е ТРГОВИЈА! КОЈ НЕМА ПАРИ – УМИРА!

  И најдобрите и благородни лекари се казнети за нивното сочувство што ги лекуваат неосигурените, што оставиле невенчана баба долго време во болница наместо да ја исфрлат на улица, затоа што помогнале во случај кој не паѓа на клинички пат. .

  А болницата во еден момент нема пари за даноци, такси, лекови, струја, вода – сепак е трговец, сигурно има заработено пари за да си ги плати сметките. Здравјето не е важно, парите се важни за државата!

  Како општински правник, многупати сум присуствувал на општи собири на болниците. Одборите (Управните одбори) избираа луѓе кои немаат врска со медицината, па дури и куќната помошничка. Кои ништо не разбираат. Ама тие се НАШ НАРОД – ОД ВЛАДЕАЧКАТА ПАРТИЈА! Со една мисија – да наметнат изведувачи на јавни набавки, да проценат каков имот можат да продадат, што да приватизираат…

  Големото злосторство на транзицијата. Колку болни луѓе беа убиени од невнимание и дрска трговија со нивните животи. Патем, владетелите наскоро ја одредуваат цената на човечкиот живот, ајде да знаеме…

  Писмо од наш читател.

  ****
  Нашиот тим нема ресурси да ги потврди информациите што стигнуваат до уредниците и не ја гарантира нивната веродостојност, поради што на крајот од секоја статија е наведен нејзиниот извор, освен ако не е авторски. Можно е секоја статија да не е 100% вистинита, а секоја сличност со вистински луѓе и настани е случајна. Доколку имате проблем со статија и мислите дека тоа влијае на вас, можете да не контактирате на нашата Фејсбук страница и да објасните. Тимот е подготвен да помогне во секоја ситуација и да разговара со вас за сè што ви треба.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.