Постојат мислења дека гледајќи во линиите на дланката може да утврдите колку деца ќе имате.

Еве на кој начин:

Погледнете во своите дланки, и како на сликата преку овие линии помеѓу коренот на прстот и линиите на дланките, а бројот на линиите покажуваат колку деца ќе имате.

Доколку тие линии се изразени, некои сметаат дека претставуваат машки деца. Ако не се изразени претставуваат женски деца.

Секако, ова претскажување може да биде точно, но не мора да значи дека ќе биде така. Зависи од личност до личност.