Колбасите се една од намирниците за кои сите знаеме дека се штетни за нашето здравје. Сепак продолжуваме да ги консумираме.
Колку колбаси може да се јадат без да му наштети на здравјето?
Авторитетниот руски експерт во областа на исхраната, академик Виктор Тутелијан го сподели своето професионално мислење за количината на колбаси безбедни за нашето здравје. Научникот забележува дека само мала количина колбас, консумирана ограничен број пати 2-3 пати неделно, може да се смета за таква.
Академик Тутелијан потсетува дека колбасите се најбогат извор на заситени масти и штетен холестерол. Во многу од нивните сорти, неговата содржина достигнува 30%.
Рускиот гастроентеролог д-р Ина Мазко вели дека розовата боја карактеристична за повеќето колбаси се должи на додавањето на нитритни материи во нив. Токму овие бои можат да предизвикаат развој на рак.
Дополнително, во составот на колбасите често се наоѓаат големи количини на фосфати, кои негативно влијаат на апсорпцијата на калциумот, кој е еден од најважните минерали за нашето здравје.