6 C
Skopje
четврток, јуни 13, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  КОЛКУ ПОДОЦНА СЕ ПОЈАВУВААТ СИМПТОМИТЕ НА ТРУЕЊЕТО, ТОЛКУ Е ПООПАСНО: Јадливите печурки исто така можат да ви наштетат, а еве што може да ве СПАСИ

  Баба од Шабац е обвинета дека предизвикала труење со печурки кај десет лица, а еве како да препознаете опасна состојба, кои симптоми се појавуваат први и кои совети не треба да ги игнорирате.

  Случајот што се случи во Шабац ја крена јавноста на нозе. Бабата Марија Г.(72) е уапсена под сомнение дека продавала печурки на пазар, поради што се затруле вкупно десет лица , од кои осум се во тешка состојба.Сите пациенти имале слични симптоми – гадење, повраќање и дијареа. .

  Како можете да препознаете дека сте изеле печурка што не може да се јаде или отровна и дали може да се отруеме од вид кој инаку е безбеден за јадење ?

  Причина за труење е најчесто замената на печурките за јадење со отровен вид на печурки. Но, може да дојде и до труење од јадливи печурки, но се јадат неправилно складирани или последователно расипани печурки. Кај исклучително чувствителните индивидуи, дури и печурките, кои се безопасни за повеќето, може да предизвикаат благо труење со повраќање и дијареа.

  Труењето со печурки се дели на полесни, каде симптомите се појавуваат по кратка инкубација (15 минути до 2 часа по јадење) и потешки – со подолга инкубација (6-24 часа). Должината на периодот на инкубација може да биде корисна за одредување на видот што го предизвикало труењето, што може да биде вредно за одредување на терапија и третман. Ова, сепак, не е можно доколку пациентот консумирал неколку видови печурки.

  Amanita muscaria и сродни кои содржат иботенска киселина и мусцимол предизвикуваат труење кое имитира акутна алкохолна интоксикација (пантерински синдром). Симптомите се појавуваат наскоро (половина час до три часа по јадење), а пациентите се немирни, збунети, со нарушувања на говорот и пореметување на одењето, има промени во расположението и однесувањето кои можат да се развијат до делириум. Пантериски синдром обично трае околу 10-15 часа и после тоа отруениот паѓа во длабок сон. Симптомите исчезнуваат по 24 часа, а пациентот често не се сеќава на речиси ништо по закрепнувањето.

  Мускаринските видови предизвикуваат болест која се карактеризира со стимулација на парасимпатичниот автономен нервен систем. Симптомите и знаците се обилно потење, зголемено лачење на плунка и солзи, стеснување на зениците, заматен вид и пад на крвниот притисок, заедно со абдоминални болки и грчеви и дијареа. Кај некои пациенти, забележани се (бавно чукање на срцето) и тешкотии со дишењето поради бронхоспазам. Симптомите се појавуваат околу 15-30 минути по јадење и обично исчезнуваат во рок од 24 часа. Мускаринскиот синдром е предизвикан од голем број видови габи, а најзастапени се печурките од родот Clitocybe, како што се мешунките, белиот отровен бршлен и печурките од родот Inocybe.

  Низа печурки од родот Psylocybe, Panaeolus и други, кои содржат псилоцибин и псилоцин предизвикуваат психотропно или халуциноген тип на труење со халуцинации и неконтролирано однесување. Клиничката слика наликува на симптомите на земање халуциногени (на пр. ЛСД).

  Гастроинтестинални нарушувања вклучуваат гадење, абдоминална болка, повраќање и дијареа, нарушувања на невровегетативниот систем, главоболка, вртоглавица, општа слабост и нарушувања на рамнотежата. Како и кај халуциногените дроги, менталната реакција може да биде исклучително позитивна, така што пациентот има чувство на среќа, слобода, натчовечки способности, халуцинации на видот и слухот, привиденија итн., или непријатно негативно искуство во кое доминираат, депресија и чувство на несреќа. Во некои случаи може да се развие до делириум. Труењето завршува со целосно онесвестување, но прогнозата е поволна со итна медицинска помош.

  Симптомите се намалуваат за 6-12 часа. Кај тој тип на труење, како и кај земање ЛСД, постои можност за флеш-бек дејство, т.е. во некои случаи, силна позитивна или негативна реакција може да се појави дури и по подолг временски период без повторно земање на халуциногенот.

  Прва помош и третман! Предизвикуваат повраќање, измијте го желудникот (дајте колку што е можно повеќе течност), во случај на тешко труење, пренесете го пациентот во болница.
  Дајте субкутано Атропин сулфат, да се повторува додека не се отстранат симптомите и знаците на иритација.
  Дајте антиспазмодици, извршете рехидратација

  Бидете внимателни со печурките кои се јадат. Покрај отровните печурки, сериозни нарушувања на органите за варење и на нервниот систем можат да предизвикаат и печурките што се јадат, кога се јадат во големи количини или кога се стари, или недоволно печени или варени, како и кога не се џвака правилно.

  Знаци на нарушување се повраќање, дијареа и вртоглавица. Пред употреба, печурките мора да се измијат, а водата да се истури, бидејќи во неа се ослободува одредена количина отрови. Исто така, подготвените печурки за храна не смеат да се загреваат, бидејќи тоа го фаворизира развојот на бактерии. Кога подготвувате сирови печурки (на пр. за салата) исто така треба да бидете особено внимателни, бидејќи некои видови, ако не се варени или печени, може да предизвикаат и тешки синдроми на труење.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.