6 C
Skopje
недела, април 14, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Имате висока сметка за струја? Исклучете го овој апарат и видете ја вистинската потрошувачка

  Исклучете го овој апарат и видете ја вистинската потрошувачка на енергија!

  Дали знаевте дека вашите домашни апарати водат таен живот додека се исклучени? Ова е списокот на уреди кои трошат енергија и се во режим на подготвеност:

  Полнач за мобилен телефон
  Многумина го оставаат полначот во штекерот откако ќе завршат со полнењето. Ова изгледа попрактично и често сме премногу мрзливи да го повлечеме кабелот. влечењето од самиот полнач не е големо, но го има.

  Дигитален ТВ приемник
  Дигиталните приемници продолжуваат да примаат сигнали дури и кога телевизорот е исклучен. Значи, кога ќе го исклучите телевизорот, исклучете го ресиверот ако е одделен. Додека работи без причина, троши 22 вати дневно.

  телевизија
  Дали знаевте дека кога ќе го притиснете копчето за исклучување на телевизорот, само го ставате во режим на подготвеност? За жал, тоа е – можете целосно да го исклучите само ако го извлечете кабелот од штекерот. Инаку телевизор кој не работи троши 24 вати дневно.

  Компјутери и лаптопи
  Дури и кога е исклучен, десктопот и лаптопите работат во заднина. Ако не сакате да „крадат“ 95 вати дневно, исклучете ги од струја. Непотребно е да се каже дека ако ги држите овие уреди во режим на „stand by“, потрошувачката е уште поголема.

  Апарати со тајмер
  Секој има барем еден од нив во домаќинството. Микробранови печки, ДВД плеери… – сите го покажуваат времето додека не се исклучат. Така, тие трошат дополнителни 108 вати дневно. Како и за се друго, единствено решение е целосно да се запре протокот на струја.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.