6 C
Skopje
четврток, јули 18, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Зошто се бакнуваме три пати – ова е вистинската причина, научете ги своите деца

  Трите бакнежи се дел од нашата култура и традиција и ретко кога се отстапува од нив.

  Бакнувањето три пати во образ во христијанскиот све претставува меѓусебно поздравување на Светото Тројство, посветувајќи го секој бакнеж на: Отецот, Синот и Светиот Дух.

  Секој бакнеж во себе носи порака и завет, а тие гласат:

  Првиот бакнеж: Во името на ивотот, се прославува вредноста на животот, да се живее живот на достоен човек.

  Вториот бакнеж: Во името на смртта, се посветува на најблиските покојни, како и на нашите предци.

  Третиот бакнеж: Во името на чесноста, во хрисијански дух се порачува да се живее во чест на христијанските вредности.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.