6 C
Skopje
сабота, декември 2, 2023
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Зошто ме роди, мајко, ако не ти требам? Трогателна приказна

  Залудно велат дека сите рани бракови се осудени на развод. Моето име е Катја, а мојот сопруг се вика Андреј. Се венчавме многу рано и нашата ќерка Елена се роди кога имав 17 години, мојот сопруг во тоа време веќе имаше 18 години.

  Да, на почетокот беше тешко веднаш да се сфати дека детството е веќе завршено, но јас и Андреј се сакаме многу, така што сè излезе непречено и природно. Родителите, секако, многу ни помогнаа во се, за што сме многу благодарни.

  Елена порасна како здрава и послушна девојка, па немавме некои посебни проблеми со неа. Нашата ќерка нè воодушеви со своите сонувања, а кога имаше седум години лесно решивме да имаме второ дете. Дотогаш веќе бевме на нозе, ги завршивме студиите, имавме стабилна работа, како што велат, сите карти беа во наши раце.

  Проблемите со второто дете

  Меѓутоа, втората бременост не помина според планот. Лоши тестови, ризик од спонтан абортус, постојано лежев да го задржам, а во 30 недела на ултразвук, на нашето идно бебе му беа дијагностицирани развојни патологии. Ќе ги прескокнам деталите, тешко ми е да се сетам на ова.

  Плачев, но немаше да се откажам од детето, надевајќи се дека ништо нема да се потврди по раѓањето, но чудото не се случи.

  Моето момче е родено со сериозни попречености кои беа многу покомплицирани од очекуваното. Ми рекоа дека нема да преживее долго.

  Така и се случи. Го посетувавме нашиот син на интензивна нега два месеци, а потоа го снема. И Андреј и јас се чувствувавме неверојатно тешко во нашите срца поради оваа загуба. Веќе не размислувавме да се обидеме да имаме уште едно дете.

  Но, дивата желба да воспитаме уште едно мало човече не доведе до идејата за посвојување. Навистина, кон оваа одлука одевме уште шест и пол години.

  Усвојување

  По добивањето на долгоочекуваната дозвола, Андреј и јас побрзавме во домот за сираци. Сигурно ни требаше момче, по можност на возраст што ќе биде сега, околу шест или седум. За ова го известивме директорот на домот.

  Размислувајќи, шефот на детските судбини отиде во плакарот со личните досиеја на децата и извади едно од нив. Меѓу службените хартии лежеше стуткан лист во кутија на која пишуваше нешто со несигурен ракопис на прваче.

  – Можеби ќе ве интересира оваа ранлива природа? Не сите деца доживуваат толку осаменост, но ова момче навистина страда…

  Почнавме да читаме писмо упатено до неговата мајка:

  „Мамо, душо, едвај те чекам. Секој ден гледам низ прозорецот и чекам да дојдеш. Не ми требаат играчки, сакам да си одам дома. Зошто ме роди, мајко, ако не ти требам?“

  Солзи ни се тркалаа по образите. Те најдовме сине.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.