Лидерството, активноста, енергијата и фокусираноста се меѓу најдобрите особини кои им се препишуваат на луѓето со 0 крвна група.

Тие можат да бидат силни, продуктивни, но и лути, хиперактивни и импулсивни кога се под стрес.

Ако спаѓате во оваа група на луѓе, сигурно досега многу пати сте слушнале дека токму вие сте потомци на предците кои биле итри, агресивни грабливци.

Заради својата крвна група сте предодредени за болести како чиреви и пореметувања на штитната жлезда. Припадниците на оваа крвна група исто така имаат недоволно ниво на јод, па заради тоа е отежната регулацијата на тироидната жлезда. Ова предизвикува нуспојави како дебелеење, задржување на течностите и замор.

Покрај тоа, луѓето со 0 крвна група имаат повисоко ниво на желудочна киселина од останатите, па често пати резултира со иритација на желудникот и чиреви.

Што се однесува до типот на личноста и карактерните особини, 0 крвната група се проценува како одговорна, одлучна, организирана, умерена, совесна и практична. Се смета дека овие луѓе се многу подобро ориентирани и се одлични логичари.

Од друга страна пак, стресот може да предизвика напади на лутина и хиперактивност. Луѓето со оваа крвна група се повеќе ранливи на деструктивно однесување кога се претерано заморни, депресивни или едноставно им е здодевно. Тоа може да вклучува коцкање, пороци, барање на екстремни возбудувања, импулсивност и ризични ситуации. Избегнувајте кофеин и алкохол. Кофеинот е посебно штетен заради подигнувањето на адреналин, кој е веќе на високо ниво.

Повеќе од било која друга крвна група, на луѓето со 0 крвна група им е неопходна физичка активност за одржување на здравјето и емоционалната стабилност. Редовната активност подразбира вежбање 3 до 4 пати неделно. За најдобри резултати се препорачува аеробна активност 30 до 40 минути.

Паметно би било да ги одредите плановите и задачите кои ги имате, без оглед дали се работи на годишно, месечно или дневно ниво, за да ги избегнете импулсивните реакции.

Редовно јадете, па дури и вметнете меѓуоброци. Џвакајте полека и јадете опуштено.

Избегнувајте го донесувањето на големи одлуки или трошење пари кога сте под стрес. Кога ќе накачите некој килограм, само физичката активност може да ве спаси.