Габична инфекција, која е најчеста инфекција кај жените, обично нема мирис, но другите видови на инфекции го имаат…

Многу жени не самоуверени кога станува збор за нивниот вагинален мирис. Дури и кога мирисот ќе се смени, остануваат целосно збунети и не знаат што се случува.

За жал, не постојат бројни студии за вагинален мирис, преку кои жените би можеле да се информираат за тоа што е „нормален“, а што не, вели гинекологот од Њу Орлеанс, д-р Раџив Гала. Но, ако забележите многу јак мирис, големи се шансите да станува збор за некоја инфекции.

Габична инфекција, која е најчеста инфекција кај жените, обично нема мирис, но другите видови на инфекции го имаат. Бактериска вагиноза, што е име за прекумерен раст на бактерии во вагината, предизвикува појава на исцедок кој има силен мирис, како риба. Трихомонијаза или trihomonadni colpitis е инфекција на вагината и вулвата, и /или мочниот канал предизвикани од паразити Trichomonas vaginalis, поради што, исто така, може да има мирис на риба.

Кај третина од жените кај кои се чувствува мирисот на вагината, има сосема други причини за тоа.

„Постојат причини, како што се прекумерно потење, хроничен запек, испуштање урина и лошата хигиена“, вели д-р. Гала. На пример, носи тесна облека може да предизвика вагинален мирис бидејќи потта и бактерии остануваат „затворени“ на кожата, како и прекумерна тежина, бидејќи вишокот на кожа може во наборите да ја апсорбира потта, предизвикувајќи смрдеа.

Мирисот на вагината, исто така, може да се промени во текот на менструалниот циклус, но ако жената е загрижена нека го посети својот лекар, затоа што тоа не е редок проблем, но ако станува збор за инфекции треба што поскоро да се започне со лекување.

Иако жените сакаат да ја спречат миризбата користење козметички сапун за интимна нега и парфеми за истата област, д-р. Гала вели дека тоа не е препорачливо, бидејќи таквите производи можат само да го замаскираат проблемот, кој не исчезнал. Овие производи дури можат и да ја влошат ситуацијата и да го зголеми ризикот за развој на бактериска вагиноза и габичните инфекции.