6 C
Skopje
вторник, септември 26, 2023
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Знаете ли за што служи рачката на внатрешниот ретровизор во автомобилите?

  Некои возачи тоа го знаат додека другите за тоа не размислувале премногу.

  Како и да е, малата рачка на внатрешниот ретровизор сигурно не служи за поставување на разни украси…

  Тоа е рачка за ден/ноќ возење, односно служи за заштита на возачите при ноќно возење да не ги заслепат светлата на возилата кои се наоѓаат позади нив.

  Експертите објаснуваат што всушност се случува:

  – При ноќно возење може да се случи да ве заслепат силните светла на возилата кои доаѓаат или возат позади вас. на долниот дел ретровизорот е рачката која можете да ја повлечете или гурнете. Огледалото се поместува надоле или нагоре и силната светлина позади вас нема да ви смета. Вратет ја рачката во почетната позиција и огледалото ќе се помести во идентична позиција, објаснуваат за порталот Инструктор вожње.

  Додаваат дека и внатрешниот и надворешните ретровизори се подесуваат откако возачкото седиште е во најдобра положба за возење.

  Исто така, кога ќе го наместите внатрешното огледало, добро внимавајте да не размачкате со прстите и оддржувајте го чисто за да видливоста е најдобра. Всушност тој ретровизор прикажува објектите најрелни.

  – Надворешниот лев ретровизор ги покажува објектите оддалечени отколку што се. Надворешниот ретровизор ги покажува објектите уште подалеку отколку што ги покажува надворешниот лев ретровизор, додаваат на крајот.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.