6 C
Skopje
петок, февруари 23, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Живот на карпа висока 40 метри (фото)

  Столбот на животот или столбот Качи е природен варовнички монолит кој се наоѓа во истоименото село на западниот дел од Грузија, кое е распространето низ долината Качура.

  Столбот е висок 40-ина метри, а на врвот се наоѓаат остатоците од црквата посветена на свети Максим, која потекнува од 9 или 10 век. Покрај неа, на врвот на карпата се наоѓаат и винарска визба и остатоци од некогашна тврдина.

  Целиот простор на врвот зафаќа само 150 квадратни метри, а со оглед на тоа дека нема лифт, посетителите може да се искачат само со помош на раце, нозе и малку среќа.

  Токму поради ваквата недостапност на теренот, не е изненадување што објектите на врвот долго време биле занемарени.

  Првото регистрирано искачување се случило 1944 година кога планинарите Александар Јапардзе и Леван Готау на врвот го пронашле телото на претходниот жител на карпата.

  Се претпоставува дека местото било наменето за тивка контемплација и молитва, наменета за аскетите што сакале да се одвојат од остатокот од светот.

  Поинтензивни истражувања биле спроведени меѓу 1999 и 2009 година кога објектите биле повторно изградени со помош на Националната агенција за заштита на културното наследство на Грузија.

  Во моментот еднинствениот жител на карпата има 62 години. Тоа е свештеникот Максим Кавтарадзе, кој направил импровизирани скали со помош на кои двапати недело се симнува и качува на столбот на животот. Со храна се снабдува со помош на ќерка си.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.