6 C
Skopje
четврток, јули 18, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Животот ми беше уни штен 35 години затоа што ми беше дијагностициран тешка болест коe не беше вистина

  Уште кога на 15 години ми дијагнос тицираа р ак на мозокот, шансите да преживеам не ми беа во прилог.

  На секој роденден му претходеше момент на страв, а тоа беше мрачно утро во Сиетл, три недели пред да наполнам 50 години. BBC News ја емитуваше приказната за мојата сага за здравјето на тинејџерите на својата почетна страница минатата година, а моето сандаче одеднаш се исполни со пораки за несреќата од која сè уште можев да избегам.

  Повеќето од пораките беа со честитки. Некои го фалеа Бога за мојот опстанок и се надеваа дека и јас најдов вера. Но, на еден што го добив пред околу два месеци му недостасуваше тематскиот оптимизам на другите. Тоа беше од неврологот Карл Шварц, чија работа делумно се фокусираше на анапластични астроцитоми, канцерогеното ткиво пронајдено во мојот тинејџерски мозок. Тој напиша дека во неговата 38-годишна кариера, сретнал само тројца пациенти кои „преживеале многу подалеку од мрачните прогнози за очекуваниот животен век што произлегуваат од правилната дијагноза, а при прегледот на двајца од нив дијагнозата била погрешна“.

  Својот мејл, кој ми падна малку непријатен, го заврши со барање за телефонски повик. Му одговорив дека наскоро ќе го контактирам.

  Во текот на една недела пред да му се јавам на Шварц, имав напад. Моите се класифицирани како едноставни парцијални напади, што значи дека за неколку секунди ја губам способноста да формирам зборови или да разбирам говор. Затоа се воздржав да не се јавам.

  Разговаравме следната недела. Со источноевропски акцент, тој рече: „По доцнењето не очекував да се случи овој разговор. Изгледаше возбудено. Чекав.
  „Се чувствував принуден да интервенирам затоа што е премногу невообичаено што преживеавте анапластичен астроцитом“, рече тој.

  „Така ми рекоа“, одговорив јас. Со текот на годините, се консултирав со десетици невролози во некои од најдобрите болници на двата американски брегови. Сите тие го кажаа во суштина истото. Просечниот животен век на тумор на мозокот како мојот беше две до три години.

  „И иако изгледа толку необично, дали сè уште верувате дека ова е вид на болест што ја преживувате?“, праша Шварц. „Што сакаш да кажеш?“ Сакав да ја спуштам слушалката.

  Тој ми кажа за случај во кој бил ангажиран како вештак во име на тужителката, тврдејќи дека лекарите погрешно му поставиле дијагноза на нејзиниот брат. Мажот, професор по компјутерски науки во Бостон, доживеа напад што доведе до откривање на тумор. Ткивото беше испитано. Му беше дијагностициран рак. Му било кажано дека нема да преживее година и пол, дури и со интензивното зрачење на кое решил да се подложи.

  Третманот трајно му го оштетил мозокот, но тој преживеал четири години подоцна, што довело до ревизија на првичната дијагноза.

  „Ја споделувам оваа приказна затоа што вашето преживување од анапластичен астроцитом е толку невообичаено, до таа мера што самата дијагноза вреска за повторно разгледување.

  Разговаравме скоро два часа. Разменивме прашања, вклучително и лични, за да се увериме меѓусебно во нашата сигурност. Тој детално се распрашуваше за сообраќајната несреќа што му претходеше на откривањето на мојот тумор на мозокот, за невролозите вклучени во мојата дијагноза и за медицинските установи во Калифорнија каде што се лекував.

  Јас му одговорив искрено, мојата почетна иритација ѝ отстапи место на претпазливата љубопитност. Иако не го спомнав за време на разговорот, успеав да ги извадам моите медицински досиеја од шкафот во подрумот.

  „Ќе видам дали ќе ги најдам тие податоци“, му реков кога заврши нашиот разговор.

  „Би сакал да ги прегледам“, рече тој со мек глас, „ако мислите дека може да биде корисно“.

  Ги затворив очите и се сетив на мојата неврохирург по мојата операција во 1986 година, како ми кажа дека се поминало многу добро и дека резултатите од патологијата се очекувале да покажат дали се работи за рак. Десет дена подоцна се чувствував многу подобро и сакав да се вратам дома.

  Меѓутоа, тоа попладне неврохирургот му кажа на моето семејство дека клетките се канцерогени. Кога ја прашав за попрецизна прогноза за моите шанси, тоа беше моментот кога дознав дека се работи за анапластичен астроцитом и дека преживувањето кај овој тип ту мор е многу кратко. Кога ми го кажа ова, малку ја гризнав долната усна. Бев сигурен дека таа не мислеше дека ќе преживеам.

  Се вратив во реалноста. Во плико на масата пред мене беше мојот протокол за лекување: интензивно зрачење на мозокот во текот на шест недели, проследено со шест сесии на хемотерапевтски лекови кои треба да се администрираат во рок од една година. Мојот имунолошки систем лошо реагираше на хемотерапијата, па терапијата траеше уште шест месеци.

  Во друг дел беа рачно напишаните белешки на мајка ми, во кои беа снимени сите детали од моите разговори со лекарите. Мајка ми беше судски известувач, па нејзините белешки беа повеќе како транскрипти. Потоа, беше извештајот од болницата, сокриен во посебно одделение.

  По првите неколку страници, имаше писмо од мојата локална болница од 9 август 1986 година, со наслов ХИРУРШКА ПАТОЛОГИЈА. На дното беше дијагнозата „пилоцитен астроцитом (спонгиобластом)“, бениген тумор.

  Извештајот следниот ден имаше мала промена, но со иста дијагноза. Потоа наидов на трет извештај, една недела подоцна, во кој се споменува консултација со невролог од првокласен универзитет. Тој имаше многу поинаква дијагноза, единствената што ја знаев: „Високо анапластичен, висококвалитетен астроцитом“, редок и агресивен рак.

  Му се јавив на Шварц и тој ме замоли прво да му ги прочитам извештаите за патологија.

  Ме прекина по првото:
  „Твојата дијагноза беше бениген тумор. Зошто помина низ терапија со зрачење и хемотерапија?
  „Чекај, има уште“, реков.
  Му го прочитав и вториот заклучок, од 10 август. Рече дека повторно се работи за бениген тумор, само докторот додал категоризација на типот на туморот. Ништо малигно.
  Му го прочитав третиот извештај со растреперен глас. Кога завршив, тој испушти долга воздишка.

  „Тоа е сосема погрешна дијагноза. Не се лекува така во локална болница“.
  Не можев да кажам ни збор. Почувствував потреба да врескам. Потоа дојдоа солзите. Шварц чувствуваше дека страдам.

  „Вашата приказна е многу важна“, рече Таи. „И двата резултати се длабоко значајни. Ако сте преживеале анапластичен астроцитом, тогаш сте резултат на чудо со библиски размери. Ако е поставена погрешна дијагноза, што мислам дека се случила, тогаш историјата е важно предупредување. Патолозите, како и сите други, грешат. “

  Неговите зборови не ме утешија, ништо не можеше да направи.
  Повторно му се јавив поради неговата понуда да направи формален, писмен преглед на трите наоди од страна на патолозите.

  Првите два извештаи што ги добија патолозите во мојата локална болница обезбедија конкретни докази дека мојот тумор е бениген. Надворешното мислење изразено во третиот извештај беше сосема спротивно, но воопшто не понуди докази.

  Не можам да објаснам“, напиша Шварц. „Ова е целосно некомпатибилно, non sequitur, со сето она што се случило претходно.

  Истражував дали имам основа за правна постапка против болниците каде што бев лекуван, вклучително и онаа што ми го скрши мозокот со зрачење, без да направам сопствена проценка дали мојот тумор е рак. Но, рокот за поднесување тужба за медицински небрежност во Калифорнија помина пред повеќе од три децении, и веројатно примероците од ткиво што го содржат конечниот одговор за тоа дали сум бил погрешно дијагностициран или не, веќе не постојат. Од тројцата патолози кои го прегледаа мојот тумор и ја поставија дијагнозата – двајцата кои се согласија дека туморот ми е бениген и оној што мислеше дека е агресивен облик на рак – веќе не работеа.

  Шварц е убеден дека дијагнозата е погрешна. Му верувам. Доказ дека сум жив. Луѓето со оваа болест не живеат толку долго. Но, јас не сум медицинско чудо. Јас сум повеќе грешка.

  „Ракот никогаш навистина не бил дел од вашата приказна“, рече тој.
  Тој не е во право. Неговите зборови, наменети да ме утешат, всушност предизвикаа водопади на бес и тага.

  Напишав листа на последици од погрешна дијагноза. Мозочното зрачење ми го оштети видот, слухот и хормоните, а неговото долгорочно влијание врз ткивата во мојот мозок е веројатната причина поради која сум епилептичар. Хемотерапијата ми ја оштети функцијата на белите дробови.

  Речиси целосната сигурност за мојата рана смрт ме исполни со страв, не само откако ги победив шансите, туку и секогаш кога имав главоболка, секој пат кога ме ставаа во епрувета за друг профилактички скенер, чекајќи да слушнам дека имам повеќе година или две.

  Мојата дијагноза го погоди секој член на моето семејство, повредувајќи ги многу години. Имаше толку многу работи што предизвикуваа гнев. Толку од тагата.

  Цели 35 години се плашев дека туморот ќе ми се врати – дека ракот ќе ме убие. Сега за прв пат ми доаѓа сознанието дека ракот никогаш не постоел. Во ова наоѓам мало олеснување.
  Се надевам дека ќе порасне.

  Од Џеф Хенигсон, овде со кратенки

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.