6 C
Skopje
сабота, декември 2, 2023
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Европската Унија повеќе увезува отколку што извезува во светот

  Европската Унија во ноември 2018 година забележила помала размена на стоки со светот, наспроти брзиот раст на увоз во однос на извоз, додека надворешнотрговскиот биланс на еврозоната покажал вишок, покажува првата проценка на европскиот статистички уред.

  Во студијата се 28-члнеки на ЕУ, според сезонските неприлагодени податоци, во светот извезла стока со вкупна вредност од 172,7 милијарди евра, што претставува зголемување од 2,6 отсто во однос на истиот месец минатата година.

  Вредноста на увозот на стоки е зголемена за дури 7,6 проценти, на 175,9 милијарди евра, покажуваат најновите извештаи.

  Тоа значи дека ЕУ лани во ноември забележала помала размена на стоки со светот од 3,2 милијарди евра. Во споредба, во ноември 2017 година бил остварен вишок од 4,9 милијарди евра.

  Вредноста на размената на стоки меѓу членките на ЕУ во ноември, на годишно ниво пораснала за 2,5 проценти, на 313,1 милијарди евра. Еврозоната, според првите проценки на „Еуростат“, во ноември извезла стока со вкупна вредност од 203 милијарди евра, што претставува зголемување од 1,9 отсто во однос на истиот месец лани.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.