Колку пати вашите родители, баби и дедовци ве плашеле дека доколку проголтате мастика ќе ви се залепи за цревата. Годините поминуваат, и кога тогаш ни се повторуваа оваа сцена од детството, но интересно е што мастиките не ни се залепиле за цревата. Доколку е така, сигурно ќе почуствувавме.

Сигурно се запрашувате што се случува кога ќе голтнете мастика. Факт е дека нашето тело неможе во потполност да ја свари мастиката за џвакање. Состојките како што се засладувачите и шеќерот телото ги препознава и ги разградува, но оние делови кои не се сварени сепак остануваат во едно парче. Иако звучи опасно, нема потреба да се плашите, бидејќи мастиките заврушуваат исто како што завршуваат и сета друга храна која неможеме да ја свариме, ги исфрлуваме преку голема нужда.

Сепак родителите не ни зборувале залудно, иако мастиката за џвакањео не може лесно да се залепи за желудникот или цревата како што може за косата или чевлите, факт е дека е потребно време на нашиот огранизам за да ја исфрли. Поради тоа не е мудро нареден пат да ја голтнете мастиката за џвакање.