6 C
Skopje
недела, јуни 23, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Дрвја кои не треба да растат покрај вашата куќа бидејќи носат неволја и беда

  Народот верува дека секое растение што го имате во вашиот двор има некое значење. Религијата на растенијата и дрвјата била многу развиена во минатото.
  Многу работи од тоа време останаа и денес.
  Погледнете ги десетте свети растенија и што значат:

  Багрем
  Багремот не е добро дрво и затоа не треба да биде во близина на куќата. Порано се нарекуваше нерод (без плод), а пресадувањето багрем се смета за светољубиво.

  Бор
  Бор е типично дрво во сенка ако никне сам или во близина. Ако е намерно засадено на некое важно место, или ако го засадил некој значаен човек (крал), тогаш станува важен и овде се собира народ и се крева на некое култно место.

  Бреза
  Од неговите гранки правеа метли. Брезата е пеколно дрво затоа што Спасителот бил тепа со бреза гранки. Од сувата кора на брезата се прават вистински факели, кои се палат на Јованден или на Петровден. Во рана пролет се пие сок од густа бреза, која се пие наместо вода.

  Врба
  Врбата во верувањата и религијата зазема важно место. Врба гранчиња удираат деца и возрасни во Лазарова сабота и велат: „Расте како врба“. Се верувало дека стапот од глог е најмоќната алатка против вампири и зли демони. Цветот и плодот на глогот во народната медицина се користи за лекување на срцето.

  Дренка
  Дренката е дрво кое прво цвета во пролет, а последниот зрел плод на есен. Дренката се поврзува со здравјето и од него се прави сурутка, се става во лебот за Божиќ, се прават ритуали за здравите. На Богојавление им се дава на децата да изедат цвет од дренка за да бидат здрави.

  Црница
  Темна доаѓа од Мала Азија, а белата од Кина. И двата вида имаат лековити својства и хранливи својства. Не е добро за куќата ако корените на дрвото минуваат под куќата зошто целата куќа ќе умре и ќе биде опустошена. Огромните флеки од црница во близина на куќата значи дека таа одамна е напуштена.

  Јаболко
  „Василиј се дава за мирис, а јаболко за милост“. Јаболкото е симбол на пријателство и љубов кон ближниот и често се носи како подарок. Пред Петровден жените не треба да јадат јаболка, за да не им растат јаболка во грлото, како мажите. Садењето и калемењето различни видови јаболка (лесни, миризливи, кисели) значело должност и чест. Кој не засадил овошки, не треба ни да ги исече. Јаболкото е составен дел на свадбените и верските обичаи.

  Липата
  Липата е свето дрво за Словените. Липата се сади подалеку од куќата (најмалку 100 метри) и ја освежува околината со миризливи цветови и на пчелите им дава добар полен, а тие даваат липа мед кој е главната суровина за правење мед.

  Јагленот од липа ја прочистува водата, а одлично ги чисти забите и непцата.

  Орев

  Кога свети Илија ќе експлодира, оревите ќе се наполнат со црви. Оревите се составен дел од декорацијата на трпезата за Божиќ и Велигден. Од плодот ситно измелен, порано се правеше путер (10 кг јаткасти плодови на 1 литар масло). Оревото дрво не е добро да се сади во близина на куќата, и поради корените и поради сенката што паѓа врз куќата. Не е добро да се седи под сенка на орев. Ако има орев или црница, сите во куќата умираат.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.