6 C
Skopje
недела, февруари 25, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Гледајте го ова на банкомат – никогаш не вадете пари од него ако

  Повлекувањето пари од банкомат и купувањето стоки со банкарски картички одамна стана вообичаена работа за сите нас. За жал, криминалците го користат ова. Еве некои од најчестите трикови на банкомати кои им помагаат на измамниците да ви ги украдат парите – и како да се заштитите од нив.

  1. Уредите што ги користат измамниците.
  За да подигнат пари од вашата картичка, криминалците треба да копираат две работи: информациите содржани во нејзината магнетна лента и ПИН-кодот. Кражбата на податоци од банкарска картичка (skimming) се врши со помош на 3 уреди.

  Скимерите се уреди кои ги читаат информациите содржани во магнетната лента на вашата картичка. Тие се прикачуваат над отворот за картичка на банкоматот. Откако некој ќе ја стави својата картичка внатре, неговите податоци се пренесуваат од скимерот на електронскиот уред на криминалците.

  Скриените камери се користат заедно со скимерот за да се направи видео од вашиот PIN-код. Камерите може да се постават на неколку места: на самиот банкомат (околу тастатурата, екранот итн.) или во близина. Понекогаш тие се толку мали што може да се стават во мал отвор на банкоматот.

  Покривната плоча над тастатурата се користи за снимање на вашиот PIN-код: се сеќава на сè. Криминалците потоа го земаат и ги декодираат информациите содржани во него.

  2. Како да препознаете читач на картички?
  Откривањето на скимер е тешко, но е речиси идентично по боја, форма и материјал со обичните банкомати. Има неколку работи на кои треба да внимавате:
  Пукнатини, гребнатини и други знаци на механичко оштетување на банкоматот.

  Сите необични или необјаснети карактеристики на банкоматот.
  Неконзистентност во бојата, формата, материјалот или контурите на банкоматот.
  Имајќи нерамномерен отвор за картичка или делови што се во него.

  3. Како да се заштитите од измамници?

  Проверувањето на секој банкомат што го користите бара многу време. Но, тоа не значи дека не постои начин да ја заштитите вашата картичка од измамници. За да го минимизирате ризикот, следете ги овие едноставни правила:

  Користете картичка со чип. Скимерите ги копираат информациите содржани во магнетната лента. Копирањето на информациите од чипот е невозможно бидејќи има посложена заштита.

  Претплатете се на СМС известување. На овој начин, можете да дознаете дали некој подигнал пари од вашата сметка. Колку побрзо ја известите банката за ова, толку е поголема веројатноста дека ќе ги вратите парите.

  Покријте ја тастатурата со рака кога внесувате PIN. На овој начин можете да спречите скриената камера да го снима.

  Користете познати банкомати и оние лоцирани во безбедни области. Тоа се, на пример, оние кои се наоѓаат во самите филијали на банките, бидејќи до нив е потешко од измамниците. Избегнувајте улични банкомати и оние лоцирани во слабо осветлени области, продавници и затскриени агли на трговски центри.

  Поставете лимит за повлекувања и онлајн трансакции и користете друга картичка додека сте во странство.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.