6 C
Skopje
четврток, јуни 13, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Во оваа земја се цени вашата работа, сиромашни нема: Учителите земаат 7.000 евра плата, а пекарите 3.800

  Швајцарија е земјата на мед и млеко велат многумина. Таму се работи напорно, но и многу се заработува

  Пари во Швајцарија заработуваат сите кои сакаат да работат и кои се работници.

  Колку во просек заработуваат некои професии може да проверите на следната листа (1 CHF = 55 денари):

  • Фризер – 2.601 CHF
  • Цвеќар – 3.800 CHF
  • Графички дизајнер– 3.800 CHF
  • Столар – 4.018 CHF
  • Работник во пошта– 4.031 CHF
  • Пекар – 4.051 CHF
  • Автомеханичар – 4.450 CHF
  • Кондуктер во воз – 4.558 CHF
  • Софтвер девелопер – 4.608 CHF
  • Возач на автобус – 4.858 CHF
  • Новинар – 5.551 CHF
  • Социјален работник – 6.246 CHF
  • Учител – 7.398 CHF
  • Офицер во војска – 8.142 CHF
  • Јавен обвинител – 10.400 CHF
  • Главен лекар во болница во Цирих – 12.824 CHF

  А, во Швајцарија се практикува и исплата на тринаесетта плата. Платите се договараат во бруто износ, а нето износот обично е 13 до 20 отсто помал.

  Цената на греење е двапати пониска отколку кај нас, додека грејната сезона трае според потребите во сите месеци со исклучок на август.

  Инаку, швајцарската тринаесетта плата во просек изнесува колку цела годишна заработка кај нас. Интересно е и тоа што во таа алпска земја нема питачи, додека стапката на невработени е на нивно на статистичка грешка.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.