6 C
Skopje
сабота, април 20, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Внимавајте што посакувате, ќе ви се оствари!

  Зошто кога некој ќе каже нешто лошо, веднаш потчукнувате во дрво? Затоа што не сакате истото да ви се случи и вас, нели? Но, што кога посакувате нешто добро и веднаш добивате одлично за возврат, на што се должи тоа?

  zelba_ispolnuvanje

  Оваа кратка приказна е таков пример:

  „Седевме јас и моите колеги на факултет подготвени за полагање на испит во казнена сесија, тој предмет ни беше последната шанса да избегнеме презапишување на годината на квадрат.

  Некои спремиле ливчиња, други бубици, а трети се препуштиле на знаењето и случајноста, што биде, нека биде. Меѓу тие третите бевме јас и уште едно девојче.

  Девојчето имаше научено сè, од „А до Ш”, но сепак се плашеше од прашањата и професорката.

  Ја убедував дека професорката е една од најдобрите во факултетот, а прашањата сигурно нема да бидат толку тешки како што си мисли.

  Таа само ми одговори:

  – Колку би било убаво доколку професорката ни рече на сите да напишеме само по пет прашања кои ги знаеме најубаво.

  Го кажа тоа со толку силна желба и искреност што посакав јас да сум професорката и да го направам тоа за неа.

  Влезе асистентот и ни соопшти дека професорката нема да биде во состојба да дојде поради лични причини, но испитот сепак нема да се откаже. Таа го замолила тој да се погрижи за сè и да внимава на нас за време на испитот.

  Асистентот се сврти кон нас и ни рече:

  – Професорката ми соопшти дека може да напишете само по едно прашање кое најдобро го знаете, како извинување поради тоа што не можела да присуствува и да го одржи испитот, водено е казнена сесија, па не сака да ве казнува престрого.

  Сите почнаа да ракоплескаат и да се радуваат веднаш започнувајќи да ги полнат испитните тетратки со одговорот на прашањето кое најмногу го имале учено.

  Се завртив кај мојата колешка и ја погледнав. Беше пресреќна, а јас и реков: Внимавај што посакуваш, ќе ти се оствари!

  Таа се насмевна и од тој ден знаев дека тоа ќе биде нејзиното мото во животот, а исто така и мое, бидејќи двете сфативме колку е голема  моќта на позитивните мисли и желби која секогаш ќе биде подготвена да нè води доколку ние и го дозволиме тоа.”

  Затоа внимавајте што посакувате, ќе ви се исполни!

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.