ВИЦ: Си биле Македонец, Американец и Французин

Си биле Македонец, Американец и Французин, па секој се фалел за својата земја и начинот на живот. Американецот вели:

– Јас земам плата 7.000 долари. Кога ќе ги одбијам даноците, ми остануваат 6.500. За живот трошам 3.000 долари, а каде одат другите 3.500 појма немам.

Французинот вика:

– Кај нас платата е 4.500 евра. Кога ќе се извадат даноците, ми остануваат 4.000. За живеење трошам 2.500. Кај ми одат останатите 1.500, појма немам!

Македонецот им рекол:

– Кај нас платата е 300 евра. Кога ќе ги одбијам даноците, ми остануваат 250. За живот трошам 500 евра. Од кај ми се останатите 250 евра, појма немам!