Во регионот Донбас, во источна Украина, направена е снимка од тестирањето на снајперската пушка во најголем калибар во светот наречена „сепаратист“.

Она што засега се знае во врска со ова оружје е дека има дострел до 3.000 метри, во калибар од 12,7 милиметри. За конструирање на снајперот била искористена цевка од советскиот митралез „ујтос“ од 60-тите и 70-тите години на минатиот век.