6 C
Skopje
сабота, март 2, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  (Видео) Откупени над 15 милиони килограми тутун по просечна цена од 210 денари за килограм

  Од вкупно откупениот тутун, 94 проценти веќе е исплатен кон тутунопроизводителите, а тоа се речиси 50 милиони евра, кои веќе се исплатени од страна на откупувачите кон тутунопроизводителите за целокупниот откупен тутун од оваа година, изјави министерот за земјоделство, Љупчо Николовски, за време посетата на откупните пунктови за тутун во Скопскиот Регион.

  „Очекуваме непречен откуп до исплаќање на целокупната откупена количина. Оваа година обезбедени се средства за навремена и целосна исплата на субвенциите на тутунопроизводителите, а тоа се околу 5 милиони евра повеќе пари од предходните години, кои државата овој период, односно со почетокот од минатата година, веќе ги обезбедува за тутунопризводителите“, изјави Николовски.

  Според податоците од Државниот инспекторат за земјоделство, досега се откупени над 15,3 милиони килограми тутун по просечна откупна цена од 210 денари за килограм.

  „Со ланската исплата на субвенциите од реколта што се исплаќаше ние исплативме 26.390 корисници. односно 28 милиони евра навремено, без селекција, во еден ден“, посочи директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски.
  Директорот на ДИЗ, Благој Индов, рече дека процесот тече без големи проблеми.

  „Постојано сме на терен на откупните пунктови и во фирмите за проверката на процесот со откупот. Досега немавме никакви проблеми. На неколку места се случија ситни интервенции и пријави за кои веднаш интервениравме и на задоволство на тутунарите тие се решија. Минатата недела имавме контрола кај сите откупувачи, каде што проверувавме како тече исплатата. Секаде оди нормално како што е договорено“, изјави Индов.

  Во владина процедура влезе новиот Закон за тутунот и тутунските производи, кој предвидува укинување на евидентните листови или т.н. бели картони, кои за реколтата од 2019 година ќе се спроведат како пилот.

  Со оваа законска одредба МЗШВ значајно ќе ги намали бирократските процедури за тутунарите на начин што тутунарите ќе склучуваат договори директно со откупните претпријатија. Истовремено, овој закон предвидува понатамошно усогласување со европските директиви и најдобри примери од ЕУ во контекст на приспособување кон европските стандарди.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.