По петгодишното одложување, делумно предизвикано од глобалната финансиска криза и паѓањето на цените на нафтата, Лувр Абу Даби неодамна ги отвори вратите за јавноста.

Заливската филијалата на познатиот Париски музеј првично беше закажана да се отвори во 2012 година, а потоа беше одложена за 2016 година. Конечно тој ги отвори вратите за посетителите на 11 ноември и е вистинска атракција.

#UAEFlagDay

بحضور معالي محمد خليفة المبارك رئيس دائرة الثقافة والسياحة وسعادة سيف سعيد غباش المدير العام للدائرة، شهدنا أجواء مميزة في احتفالات يوم العلم بمقر متحف اللوفر أبوظبي المقرر افتتاحه في 11 نوفمبر الجاريIn the presence of our Chairman, HE Khalifa Al Mubarak, and our Director General, HE Saif Saeed Ghobash, the UAE Flag Day celebrations were held today in Louvre Abu Dhabi, which opens on November 11.© DCT Abu Dhabi

Posted by Louvre Abu Dhabi on Thursday, November 2, 2017

„Лувр е скапоцен камен на Париз, поради што идејата е Лувр Абу Даби да го добие истото значење за овој дел на светот“, вели министерот за култура и развој на знаења на ОАЕ, Нахјан бин Мубарак Ал Нахјан.

Дизајниран од познатиот архитект Жан Нувел во 2013 година, во вредност од 653.470.224 американски долари, во 2013 година, првата странска филијала на Лувр во Обединетите Арапски Емирати има значајна улога за уметноста на Блискиот Исток.

Ai WeiWei's Fountain of Light

هل رأيت 'نافورة الضوء' للفنان أي ويوي في متحف اللوفر أبوظبي بعد؟اشتر تذاكرك من خلال الرابط التاليhttp://bit.ly/2zvxsJ3Have you seen Ai WeiWei's 'Fountain of Light' in our 12th gallery yet?Purchase your tickets to Louvre Abu Dhabi here: http://bit.ly/2hbZEsWنافورة الضوءأي ويويألمانيا، برلين والصين، بكين2016حديد، بلورات زجاجيةاللوفر أبوظبيFountain of LightFontaine de lumièreAi WeiWeiGermany, Berlin and China, Beijing2016Steel, glass crystalsLouvre Abu Dhabi

Posted by Louvre Abu Dhabi on Saturday, November 18, 2017

Музејот има 23 галерии, уредени во арапски стил, во кои се изложени над 600 експонати. Галеријата е сместена на речиси пустиот остров Садијат во близина на Абу Даби. Потпорниот плафон тежок 7.500 тони (има иста тежина како и Ајфеловата кула) , а се состои од осум геометриски форми градени во арапски стил.

Замислен е како патувачка купола, која ја осликуваат различни светлини и сенки. Музејот „Лувр Абу Даби“ се наоѓа на надморска висина од 40 метри, а куполата е на 36 метри над површината на земјата.

Наредната година во музејот е планирано да бидат прикажани 300 уметнички дела од 13 француски институции, како што се Лувр, Музејот на Орсеј и Центарот Помпиду во Париз.

Меѓу делата ќе бидат застапени и Портретот на непознатата жена на Леонардо да Винчи, „Свети Лазар” на Клод Моне, како и делата на Анри Матис.

Исто така, ќе има четири привремени изложби во текот на целата година, од кои првата ќе се однесува на почетоците на Лувр во Париз од 17 век до 1793 година.