Мерењето притисок е секојдневна потреба на секој човек. Може да се случи крвниот притисок да се покачи или да намали било каде. Но, не секогаш можете да го носите апаратот за мерење притисок со вас.

Дел од граѓаните воопшто немаат апарати, а дел од нив за да го проверат притисокот мора да посетат лекар.

Затоа ние ќе се потрудиме да ви помогнеме како да измерите притисок во секое време и на секое место. Тоа е стара кинеска метода која баба Вера  jа применува скоро дваесет години. Таа во својата ташна секогаш со себе го носи својот сантиметар, конче и златна бурма. Ако во моментот почуствува дека има проблеми со притисокот, таа веднаш ја практикува својата долгогодишна традиција и во моментот реагира.

Значи ќе го земете сантиметарот и ќе го ставите на било која рака, како што е прикажано во видеото, потоа ќе го земете кончето и на него ќе ја ставите бурмата. Кога ќе почнете со мерењето, бурмата реагира првин на нискиот притисок, а потоа на високиот притисок. За да видите како тоа го прави баба Вера погледнете во следното видео.