6 C
Skopje
четврток, јуни 13, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  ВИДЕО: Се појави запрепастувачка снимка – Еве на кој начин може да ви снема пари од картичката

  Видео на кoe човек користи терминал за картички за да направи бесконтактно плаќање со читање на картички ставени во задниот џеб на друг човек – навидум, без да знае дури вториот човек, циркулира преку интернет.

  Некои читатели изразуваат загриженост дека ова може да се случи и во Македонија, каде што се шират безконтактните плаќања.

  Во системите за безконтролно плаќање, кредитни картички, дебитни картички, паметни картички или паметни уреди користат радиофреквентна идентификација (RFID) или блиска комуникација на поле (NFC) за да вршат плаќања. Вообичаено, ова вклучува вграден чип или антена во картичката или уредот, кој потоа се чува во близина на читач на терминалот за продажба, дозволувајќи да се изврши исплата.

  Некои безконтактни начини на плаќање, како што се Visa Paywave, исто така, поставуваат ограничување на вредноста на купувањето. На пример, Visa Paywave може да се користи само за купување до 100 долари. За купувања над износот потребен е терминален терминал за плаќање со EMV-чип-картичка, кој за возврат му треба потпис или PIN.

  На видеото кое се споделува на интернет, еден човек кој поседува терминал за картички, се доближува позади друг човек што изгледа дека разгледува списанија.

  Потоа, тој нежно го доближува терминалот до џебот на десниот заден дел од зафатениот човек кој тоа не го забележува.

  Првиот човек потоа го прикажува терминалот на гледачите, кој гласи “трансакција одобрена”.

  Тој ги предупредува гледачите да бидат внимателни, велејќи дека картичките се уште можат да се прочитаат дури и ако се во нивните џебови.

  Затоа споделете го видеото за да видат повеќе ваши пријатели и внимавајте каде ги оставате вашите безконтатни картички.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.