6 C
Skopje
понеделник, мај 20, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Бројаницата не е талисман или накит: Ова е вистината за неа, ако сакате правилно да ја користите мора да го знаете ова

  Нејзината улога и цел е поврзана само низ молитвата и никако поинаку. Многумина ја сметаат само за украс на раката, без да го знаат нејзиното суштинско значење. Бројаницата е „оружје“ за молитва и мир.

  Таа треба да има 33 јазли и најчесто се носи на рака. Има и многу поголеми, но повеќето ја носат онаа „класична“ бројаница.

  Обично тие се прават во црна боја, а со тоа потсетуваат на сериозен живот во постојано покајание за нашите гревови.

  Бројаниците за време на молитвата ги држиме во левата рака затоа што со десната се крстиме, па не е можно да се одбројуваат молитви и да се крсти во исто време.

  Кога бројаницата не ја користиме за време на молитва, а тоа е нејзината улога, тогаш е најдобро да ја оставиме на некоја полица каде што го чуваме молитвеникот, Светото Писмо кое го користиме за молитва.

  Исто така бројаницата можеме да ја носиме со себе, ако одиме на пат или слично.

  Тогаш можеме да ја спакуваме заедно со молитвеникот или да ја ставиме околу зглобот на левата рака.

  Зошто лева рака?

  За да не се случи при користење на десната рака постојано да мавтаме со бројаницата или негде да ја закачиме по што би се скинала или слично, бројаницата ја држиме во левата рака.

  Меѓутоа најдобро е бројаницата да не се носи како реклама, туку да се користи при молитви далеку од очите на љубопитните.

  Таа не е никаков талисман нараквица за среќа, ниту нараквица со која децата поубаво ќе спијат и нема да имаат кошмари.

  Нејзината улога и цел е поврзана само низ молитвата и никако поинаку.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.