Астероидот „2012 ТЦ-4“ денеска ќе помине на многу мало растојание од Земјата, односно на растојание колку три и пол нејзини пречници или една деветина од растојанието меѓу нашата планета и Месечината.

Иако 44.000 километри изгледа како голема оддалеченост, во вселената ова растојание е многу мало.

Сепак, според американската вселенска агенција НАСА, „2012 ТЦ-4“ нема да се судри со нашата планета.

Европската ЕСА, пак, ја процени ширината на астериодот на 15 до 30 метри, а брзината на 17 километри во секунда. Според податоците на НАСА, масата на вселенското тело изнесува околу 7.000 тони.

Кога еден таков објект би удрил во Земјата, ефектот би бил еднаков на експлозија од 20 просечни нуклеарни проектили. Астероид со слични параметри и својства во 2013 година направи хаос во Русија во близина на градот Чељабинск, иако притоа телото се распадна во атмосферата. Тогаш 1.500 лица беа повредени, а 7.000 згради беа оштетени.

Експлозијата на астероидот кој пред 109 години го погоди Сибир срамни со земја простор од 2.000 квадратни километри. Пречникот на тој објект бил 40 метри.
Според статистиката, таквите катастрофи се случуваат еднаш во 300 години.