6 C
Skopje
среда, февруари 21, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Ако видите змија во вашиот двор немој да ја убиете- еве зошто

  Според народно верување ако се појави змија во вашиот двор тоа значи дека нешто лошо ќе се случи или едноставно дека е чувар на вашата луќа.

  Змија чувар е посебен вид на змија која обично живее во близина на огништето или под кучниот праг.

  Овие две места се централни метс во куќата според преданијата на постарите.Постојат верувања дека старите словени, своите мртви ги погребале под кучните прагови, додека вратата претставува врата кон задгробниот живот.

  Секоја куќа имала своја змија чувар  или претставувала олицетворение на некој нивни претец.Змијата чувар е обично бела боја, но во некои краеви се и црни и обично не се појавува.

  Во народните верувања змијата исто така  може да ја наговести смртта.Змијата чувар се појавува само кога некој член од куќата е во опасност и нејзинито појавивање го предупредува домаќинот дека нешто лошо ќе се случи.

  Доколку некој од луѓето кои живеат во куќата ја убијат змијата чувар, тоа ќе значи дека некое дете во тој дом набрзо ќе умре, а ако некој ја нагази мијата ќе се стекне со способност за лекување на болести.

  Исто така се верува дека појавата на повеќе змии во текот на пролетта значи дека ќе имаме топло лето.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.