6 C
Skopje
петок, септември 22, 2023
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Авиокомпанија од утре ќе ги мери патниците пред да се качат на летови

  Од патниците ќе биде побарано да се качат на вагата – иако авиокомпанијата нагласува дека тоа е доброволно.

  Повеќе од 10.000 патници кои летаат со Air New Zealand во текот на јуни ќе бидат замолени да стапнат на вага пред да се качат на нивниот лет.

  Авиокомпанијата бара оние кои патуваат на нејзината меѓународна мрежа за да учествуваат во истражувањето за тежината на патниците.

  Тоа е „суштинска“ иницијатива за да се обезбеди „безбедно и ефикасно функционирање на авионот“, според „Ер Нов Зеланд“, а исто така е барање од Управата за цивилно воздухопловство на земјата.

  Летачите на домашната мрежа беа измерени во 2021 година, а сега кога меѓународното патување продолжи по пандемијата, време е да се измерат меѓународните летоци.

  Како што претходно објави The Independent , мерењето на секој патник пред летот може да ја зголеми безбедноста и да ја намали еколошката штета предизвикана од секој лет; во моментов, авиокомпаниите користат „претпоставена маса“, проценувајќи ја вкупната тежина на патниците со користење на поставени бројки.

  Превозникот сака да ги увери патниците кои можеби се двоумат дали да се измерат – додека го држат својот рачен багаж – дека нема за што да се грижат.

  „Знаеме дека стапнувањето на вагата може да биде застрашувачко. Сакаме да ги увериме нашите клиенти дека никаде нема видлив приказ. Никој не може да ја види вашата тежина – дури ни ние. Тоа е целосно анонимно“, рече Аластер Џејмс, специјалист за подобрување на контролата на оптоварувањето на Air New Zealand.

  „Тоа е едноставно, доброволно, и со мерење, ќе ни помогнете да ве летаме безбедно и ефикасно, секој пат“.

  Г-дин Џејмс објасни дека пред секое полетување пилотот треба да ја знае тежината и рамнотежата на натоварениот авион.

  „Ние мериме сè што оди во авионот, од товарот до оброците во авионот, до багажот во багажот. За клиентите, екипажот и торбите во кабината, користиме просечни тежини, што ги добиваме од правењето на ова истражување“.

  Анкетата ќе се одржи на влезот во портата на избраните летови на Air New Zealand кои поаѓаат од меѓународниот аеродром во Окленд до 2 јули 2023 година.

  На почетокот на овој месец, една жена отиде на Тикток за да го раскаже моментот кога еден сопатник наводно бил замолен да стапне на вага за багаж за да се измери пред да се качи на лет.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.